Ako prijímať kryptomeny ako platidlo vo svojom podnikaní

Podľa Google Trends, záujem o Bitcoin a celkovo kryptomeny nikdy nebol vyšší ako teraz. So zvýšeným dopytom samozrejme pribúdajú aj stále nové Bitcoinové bankomaty a najmä miesta kde Bitcoin, Litecoin a iné kryptomeny akceptujú ako platidlo. Zvýšený dopyt si môžeme pozrieť aj na webe Coinradar, ktorý listuje existujúce Bitcoinové bankomaty a miesta, kde kryptomeny akceptujú ako platidlo. V súčasnosti existuje na svete viac ako 1500 BTC bankomatov v 59 krajinách a toto číslo každým dňom stúpa. Majitelia obchodov, či už online alebo tých kamenných si začínajú uvedomovať tento dopyt a najmä všetky výhody, ktoré sa spájajú s prijímaním tohto typu platidla.

Tento článok je určený prevažne pre majiteľov malých a stredných podnikov, ktorí sa chcú odlíšiť od konkurencie a chcú zaujať zákazníka využitím nesmierneho potenciálu kryptomien vo svojom podnikaní.

 Vaši zákazníci musia vedieť o tom že akceptujete kryptomeny

Neočakávajte od klienta, že vás sám požiada, či môže zaplatiť kryptomenou. Musíte im to vopred oznámiť. Obyčajná nálepka vo dverách ale symbol pri vstupe “Akceptujeme Bitcoin” alebo “Akceptujeme Litecoin”, spraví obrovský rozdiel, pretože niektorí zákazníci, ktorí disponujú kryptomenou čakajú na príležitosť využiť digitálne assety ako platidlo namiesto toho, aby použili archaické fiat peniaze. Rovnaký zákazník je veľmi ochotný zdieľať svoju skúsenosť na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi, čo vytvára nových a nových návštevníkov vo vašom obchode.

Ako akceptovať kryptomenu ako platidlo – Osobne

Ak prevádzkujete kamennú predajňu alebo predávate svoje produkty na lokálnej tržnici, môžete využiť svoj tablet alebo telefón ako peňaženku alebo platobný terminál.

Mobilná peňaženka
Podľa môjo názoru, mobilná peňaženka ako napríklad Coinify alebo BitPay je veľmi elegantnou voľbou pre väčšinu zákazníkov, ktorí dokážu od vás nakupovať tovar použitím iba ich smartfónu. Pre úplných začiatočníkov vždy odporúčam Coinbase, ktorý má síce vyššie poplatky ale je tou napochopiteľnejšou a užívateľsky najprívetivejšou voľbou.

Z pravidla väčšina mobilných kryptopeňaženiek funguje na rovnakom princípe: vy zvolíte sumu ktorú chcete aby vám klient zaplatil, vaša mobilná peňaženka vygeneruje QR kód ktorý zákazník naskenuje do svojej peňaženky a stačí už len potvrdiť transakciu a hotovo. Samozrejme môžete podľa potreby poslať zákazníkovi na email aj potvrdenie alebo ľudovo povedané, účtenku. Okrem Coinbase existujú ďalšie použiteľné alternatívy ako napríklad Blockchian Bitcoin Wallet alebo multimenová peňaženka Xapo.

Platobný terminál
Platobné terminály ktoré dokážu prijmať Bitcoin a rôzne ďalšie kryptomeny sú výbornou voľbou pre obchodníkov, ktorí predávajú svoj tovar v kamenných predajniach na dennej báze a potrebujú ku každému predaju zákazníkovy vytlačiť účtenku či faktúru. Takýto spôsob dáva zákazníkovy aj pocit klasického terminálu, bez toho, aby pociťoval neistotu z nového platobného procesu.

Na CZ/SK sú k dispozícii platobné terminály od CryptoDiggers. Pracujú na veľmi podobnom princípe ako mobilné peňaženky. Konkrétne PoS od CryptoDiggers podporuje príjmanie BTC aj LTC. Príjmať BTC už v súčasnosti nieje efektívne kvôli veľkým poplatkom a nízkej transakčnej rýchlosti ale Litecoin je stále skvelou voľbou aj pre nízke čiastky.

Ako akceptovať kryptomeny – Online

V súčasnosti je už platobných termínálov s možnosťou intergárie do eshopov nespočet. Zaujímavou voľbou môže byť v prípade eshopu napríklad Stripe. Platobná brána od stripe je integrovateľná iba s pár riadkami kódu, ako poplatok si účtuje 0,8% z každej úspešnej transakcie, no nevýhodou môže byť podpora iba pre BTC. Podporu iných kryptpomien som v dokumentácii žiaľ nenašiel.

Podľa môjho názoru a z osobnej skúsenosti by som skôr odporučil BitPay. Pekné, zrozumiteľné UX a spolu s mobilnou peňaženkou je to veľmi elegantná voľba.

Ďalším vhodným kandidátom môže byť aj CoinPayments. Táto platobná brána má širokú podporu rôznych kryptomien a najmä širokú škálu integrácii do rôznych systémov ako napríklad Magento, WooCommerce alebo Prestashop.

 

podnikaniebtc5_TYNY

Ako je to so zdanením príjmov a tržieb?

Slovenské účtovné a daňové predpisy v tomto smere stále zaostávajú. Zdaňovať nezdaňovať tento príjem? Ak ale zinkasujete sumu napríklad v Litecoine, na účely zdanenia musíte túto sumu prepočítať oficiálnym kurzom ECB. Vzhľadom na fakt, že štáty ani národné banky kryptomeny neuznávajú, takýto kurz neexistuje.

Keďže legislatíva stále neexistuje, aj keď už sú snahy na jej prípravu, aby bolo všetko legálne, je potrebné si nájsť vhodné riešenie. „Pre Alza.cz celý obchod prebieha v lokálnej mene,“ odpovedal Igor Pauer, E-commerce Business Director jedného z najväčších slovenských e-shopov Alza. „V princípe sa platba cez BTC len „prevádza“ – tj. my zákaznikovi zobrazime BTC, ale náš partner – platobná brána nám posiela lokálnu menu = do styku s BTC neprichádza. „Po konzultácii s auditorom a daňovým poradcom sme sa rozhodli účtovať bitcoinové príjmy ako nepeňažný finančný majetok, “ uvádza Igor Strečko, CEO webhostingovej spoločnosti Webglobe – Yegon. „Bitcoin sme prepočítavali podľa komerčných trhových kurzov, konkrétne podľa denných priemerov. Kurzové rozdiely sme potom účtovali ako pri kurzových rozdieloch v cudzej mene. Ako výpis sme používali výpis z peňaženky, doplnený o detailný výpis jednotlivých transakcií z nášho systému.“ — prebraté zo servera investujeme.sk.

„Kryptomeny sú digitálne aktíva, ktorým zatiaľ chýba právna kvalifikácia,“ konštatuje Peter Varga, advokát a partner spoločnosti Carpathian Advisory Group. Varga dodáva, že oficiálne pomenovanie bráni regulácii a zdaneniu tohto trhu. V prípade bitcoinu môžeme podľa advokáta hovoriť o nehmotnej komodite, ktorá by sa v prenesenom význame dala prirovnať k zlatu. V prípade kryptomeny ethereum zas o kúpe tokenu, ktorý nám umožňuje použiť službu, ako napríklad v prípade kolkov na úradoch. „Treťou alternatívou je právna klasifikácia virtuálnej meny ako cenného papiera. — prebraté z finweb.hnonline.sk

V tomto momente je celkom výhodné využiť napríklad platobnú bránu od CryptoDiggers, kde zákazník zaplatí kryptomenou ale na účet podniku príde platba vo fiat.

Mal by každý business prijímať platby v kryptomenách?

Postupom času sa proces príjmania kryptomien v podnikaní razantne zjednodušil. Firmy navzájom súperia o zákazníka núkajúc mu to najlepšie a najjednoduchšie riešenie ktoré mu umožní príjmať platby v kryptomenách na ich weboch, eshopoch a kdekoľvek inde. Majitelia firiem, ktorí sa rozhodnú prijať kryptomeny, môžu očakávať väčšie príjmy, pretože nadšenci budú s radosťou informovať celú komunitu o novom obchode ktorý príjma aj digitálne platidlo.

Skvelým príkladom a najmä fungujúcim konceptom príjmania kryptomien ako platidla aj v rámci kaviarní môže byť Pražská a čoskoro už aj Bratislavská Paralelná Polis a jej bitcoinová kaviareň, M&M Coffe Bar v Prešove alebo XY ďalších kavirní a reštaurácií po celom slovensku.

Z dôvodu ich dostupnosti, neovplyniteľnosti, nízkych poplatkov za transakcie, rýchlosti transakcií a niekedy dokonca anonymity sa objavujú a vymýšľajú nové spôsoby použitia kryptomien takmer každý deň a je zrejmé, nás v budúcnosti môže táto technológia ešte veľmi prekvapiť.

S čoraz väčšími korporáciami a krajinami s tisíckami malých podnikov, ktoré využívajú kryptomeny, je to len otázka času, kedy sa kryptomeny stanú novým platobným štandardom. Aj keď sú tieto výhody veľmi zaujímavé, stále existujú určité prekážky v masovej adopcii, ako je napríklad nedostatok osvety a vzdelania širšej verejnosti, nedostatočná regulácia, nejasný právny status a najmä veľa ďalších technických a infraštruktúrnych prekážok. Akokoľvek to už v súčasnosti vyzerá, z istotou môžeme tvrdiť že riešenia pre všetky problémy sa jedného dňa nájdu a je to len voľný priestor pre nové projekty a talentovaných ľudí.

Viac článkov od autora.