Dajme Krypto-podvodníkom červenú!

V čase trhového ošiaľu môžu podvodníci ľahko získať pocit, že majú v online priestore zelenú.

Preto je nevyhnutné k investovaniu pristupovať zodpovedne:

• Majte všetko pod kontrolou – Pred investovaním si preštudujte informácie o spoločnosti prostredníctvom ktorej plánujete investovať, ako aj samotné aktívum, vyhnite sa nevyžiadaným investičným ponukám a investujte iba na základe vlastného rozhodnutia.

• Nenechajte sa pri rozhodovaní unáhliť alebo nútiť – legitímna a profesionálna finančná organizácia vás nebude nútiť lúčiť sa so svojimi peniazmi rýchlym či okamžitým vkladom alebo časovo limitovanými špeciálnymi ponukami. Spozornite, ak ste nútení investovať v rýchlosti, alebo ak sú vám sľúbené alebo garantované výnosy, ktoré znejú príliš dobre aby to bola pravda.

• K výberu investičnej služby pristupujte obozretne – aj profesionálne vyzerajúce webové stránky, reklamy alebo príspevky na sociálnych sieťach môžu byť vytvorené nelegitímnou spoločnosťou. Takéto subjekty častokrát využívajú mená známych značiek, osobností alebo celebrít, prípadne sa prezentujú samozvaným guru, či akýmsi géniom – všetko aby pôsobili dôveryhodne alebo si pridali na popularite.

Tieto všeobecne známe rady však už tiež nepostačujú v prudko rastúcom prostredí a rozmanitosti krypta a tak aj pri rozlíšení prípadných podvodov.

Čo často vídame?

Podvodníci sa pokúšajú neustále telefonovať obetiam a využívať sociálne médiá na propagáciu investícií „Ako rýchlo zbohatnúť“, či ako sa pustiť do obchodovania s kryptomenami alebo do ich ťažby.

Podvodníci častokrát aktívne presviedčajú obete, aby sa prihlásili na webové stránky na investovanie do kryptomien a aby im poskytli osobné údaje, údaje platobnej karty alebo vodičského preukazu pre otvorenie obchodného alebo investičného účtu. Obeť následne uhradí členský príspevok, prípadne zloží počiatočný vklad, po ktorom ju podvodník priamo kontaktuje, aby ju presvedčil, aby opäť investovala s cieľom dosiahnuť väčší zisk alebo pri atraktívnejšom zhodnotení.

Častokrát si obete uvedomili, že boli podvedené až po deaktivácii webovej stránky keď aktérov podvodu už nemožno kontaktovať.

Niečo nové?

V súvislosti s rôznymi správami o možnom zákaze kryptoaktív v niektorých štátoch napríklad v Ruskej Federácií a Číne prichádzajú stále viac nevyžiadané, podvodné e-maily s volaním o pomoc. Sú to údajne občania týchto krajín, ktorí chcú iba získať späť svoje investované peniaze legálne, pričom s tým im vraj máte pomôcť práve vy! Podvod funguje tak, že obeti ochotne pošlú seed-phrase či heslo od ich krypto-peňaženky, kde majú skutočné krypto-aktíva. Tie im má obeť pomôcť vybrať a vrátiť v inej forme za lákavú odmenu alebo podiel z hodnoty týchto krypto-aktív.

Má to ale háčik – v ich ktypto-peňaženke nieje dostatok prostriedkov na spracovanie takého prevodu a keďže oni majú zákaz s kryptom narábať, môžu chcieť prostriedky na transakčné poplatky od vás, ako potenciálnej obete. Akékoľvek prostriedky, ktoré obeť na túto cudziu peňaženku pošle sú podvodníci schopní previesť na ich inú adresu a takto dokonať podvod.

Práve pre zamedzenie podvodných aktivít sme vytvorili Scamafor

Scamafor je ako semafor v tom, že vám poradí pri vašom rozhodovaní. Projekt či investíciu, ktorú máte na muške môžete pomocou Scamaforu ohodnotiť a využiť ako podporný nástroj pri investovaní.

Scamafor nájdete tu: https://scamafor.blockchainslovakia.sk/

Je to pomocný nástroj od BLOCKCHAIN Slovakia určený na to, aby ste sa jednoducho vyvarovali hrozbám a podvodom. Vďaka nemu budete vedieť, kedy treba pribrzdiť, aby ste zachránili svoje prostriedky v krypto priestore.

Ako používať Scamafor?

Na základe v minulosti odhalených podvodov sme vytvorili zoznam rizikových faktorov (tzv. red flags), ktoré by ste si mali na projektoch všímať.

  1. Pred investovaním do akéhokoľvek projektu si prejdite tento zoznam rizikových faktorov a označte tie, ktoré projekt vykazuje;
  2. Scamafor ich zatiaľ počíta a výsledne ukáže, v ktorej farbe sa projekt podľa rizikových faktorov nachádza
  3. Ak je v zelenej farbe, môžete predpokladať hladký priebeh investície a ísť do toho, no ak sa dostal do červenej farby, radili by sme Vám pribrzdiť, pretože vykazuje príliš veľa signálov podvodu.

Scamafor aj s návodom si môžete tiež stiahnuť tu, ako ebook/PDF a vziať so sebou offline.

Scamafór má byť len pomocným nástrojom a jeho účelom nie je nahradiť obozretné preverenie investičného produktu, ponuky alebo konkrétneho poskytovateľa služieb
súvisiacich s kryptoaktívami.

Na ceste k investovaniu nie je opatrnosti nikdy dosť!