Poprad pribudol na svetovej mape bitcoinových bankomatov

Poprad sa zapísal medzi stovky miest po celom svete, kde sa dá bitcoin zakúpiť za hotovostný vklad. Bitcoin bankomat z dielne  českého výrobcu General Bytes, ktorý je svetovým lídrom v tejto oblasti, inštalovalo občianske združenie Blockchain Slovakia.

Bitcoin je na vzostupe, denne pribúdajú stovky nových užívateľov najznámejšej kryptomeny. K bitcoinom sa teraz dostanete jednoducho už aj v Poprade, a to prostredníctvom bitcoin bankomatu, inštalovanom v popradskom aquaparku: „Bankomat sme umiestnili v priestoroch AquaCity zámerne, nakoľko ho navštevuje množstvo zahraničných turistov, ktorí bitcoin poznajú a využívajú,“ uviedol Marek Môcik, zakladajúci člen a prezident občianskeho združenia Blockchain Slovakia. Inštaláciu bankomatu uvítal aj samotný aquapark: „Naša spoločnosť je vždy otvorená inováciám, Bitcoin je pre nás symbolom pokroku. Veríme preto, že túto novinku naši návštevníci ocenia, a že bankomat si nájde svojich priaznivcov, nielen v radoch turistov, ale i domácich,“ vysvetľuje dôvody spolupráce Richard Pichonský – riaditeľ AquaCity Poprad.

Pre tých, ktorí doposiaľ Bitcoin bankomat nevyužili, stačí, stiahnuť si svoju Bitcoin peňaženku (aplikácia) alebo vytlačiť jej papierovú verziu priamo z bankomatu. Každá peňaženka má jedinečný QR kód, na základe ktorého systém identifikuje užívateľa a vklad prevedie na jeho účet. „Postup je jednoduchý, stačí naskenovať QR kód, vložiť hotovosť v eurách, prípadne v inej mene a vklad bude po prepočítaní na Bitcoiny odoslaný do peňaženky, s ktorou potom môžete platiť,“ vysvetľuje Môcik. Bitcoin akceptuje viac ako 250 000 obchodníkov, medzi nimi napr. Microsoft, Dell, Subway, Dobrý anjel, viaceré letecké spoločnosti a internetové obchody. Bitcoinom môžu bežne platiť napr. aj poslucháči Brazílskej univerzity. V Poprade sa dá nateraz platiť Bitcoinom na odbernom mieste Alza.sk a čoskoro pribudne takáto možnosť aj v Aquacity. „Pracujeme na tom, aby sa dalo Bitcoinom platiť za ubytovanie v našom hoteli AquaCity Poprad,“ upresňuje marketingová manažérka AquaCity Poprad – Lenka Chovancová.

Na Slovensku  sú okrem Popradu bitcoin bankomaty umiestnené aj v Bratislave. Vo svete je ich viac ako 1 300 v 56 krajinách. Bitcoin bankomaty nájdete dokonca aj na ostrove Honolulu, či na opačnej strane zemegule – na Novom Zélande. Bitcoin bankomat vlastní aj jedna zo štyroch najväčších účtovníckych spoločností na svete – Deloitte. Ďalších 5 000 Bitcoin bankomatov plánuje do konca roka 2017 umiestniť v Európe Londýnska spoločnosť Bitlish.