Paríž privítal blockchainový svet

Minulý týždeň sa v Paríži zišla veľká časť globálneho blockchainového ekosystému v rámci prvej edície Paris Blockchain Week. Počas celého týždňa sa konali viaceré paralelné podujatia organizované rôznymi inštitúciami od Francúzskeho Ministerstva Financií, cez viaceré parížske univerzity, banky, venture capital fondy či jednotlivé kryptomenové a blockchainové projekty.

Vyvrcholením celého týždňa bol dvojdňový Paris Blockchain Week Summit (PBWS), ktorý sa konal v impozantných priestoroch najväčšieho startupového akcelerátora na svete Station F, a ktorého community partnerom bolo aj Blockchain Slovakia.

Spektrum tém, ktoré sa preberali bolo široké, od analýz rôznych techník škálovania blockchainov, cez význam a využitie kryptografických techník na ochranu súkromia po implikácie blockchain technológií na viaceré legislatívne a regulatórne otázky.

V rámci PBWS vystúpili popredné postavy krypto sveta z najprestížnejších projektov ako Binance, Zcash, Tezos, Ethereum Foundation, Coinbase a mnoho iných. Panelové diskusie boli veľmi kvalitné a moderovali ich moderátori zo CNN.

Jedným z hlavných keynotov bol snáď najväčšia legenda kryptomenového sveta David Chaum, ktorý sa zaoberá dizajnovaním kryptografických protokolov a ich aplikácii v rámci digitálnych mien už od 80. rokov. David Chaum sa preslávil hlavne začiatkom 90.rokov keď založil firmu DigiCash, ktorej produkt sa považuje za prvú digitálnu menu v histórii. Zaujímavosťou je, že po rokoch odmlčania David pripravuje spustenie nového protokolu s názvom Elixxir, ktorý sa má od ostatných kryptomien líšiť hlavne technologickým spôsobom akým chráni meta dáta tranksakcií. Mali sme tú česť stráviť s Davidom nejakú dobu a fanúšikov krypta určite poteší, že sme s ním začali plánovať event, ktorý by sa potenciálne mohol uskutočniť na jeseň.

Okrem prednášok a diskusií sme však absolvovali aj mnoho ďalších stretnutí, v rámci, ktorých sme nadviazali nové partnerstvá s organizáciami ako European BlockTech Federation, Cyperská Blockchainová Asociácia, no najviac nás teší vzájomná spolupráca, ktorú rozvíjame s Univeristy of Nicosia, ktorá je TOP svetovou univerzitou v obore digitálnych mien a blockchain technológií, a na ktorej učí aj najznámejši bitcoinoví propagátor súčasnosti Andreas Antonopoulos.

 

V rámci súkromného eventu, sme mali možnosť nahliadnuť aj do vnútra prvej parížškej burzy, kde sme si mohli pozrieť aj hlavnú sálu a v nej tabuľu, na ktorú sa písali kriedou ceny akcií už v roku 1820. Momentálne v priestoroch burzy sídli aj fin-tech inovačné centrum – LA PLACE.

Parížsky Blockchain Week bol skvelá akcia plná zaujímavých ľudí, prednášok a diskusií a už teraz sa tešíme na ďalši ročník! Zároveň sa už pripravujeme do Berlína na najväčší developerský kongres WeAreDevelopers, ktorého sme taktiež komunitným partnerom a teda naša komunita sa bude môcť tešiť na 25% zľavu z lístkov!