Slovensko ako uzol európskeho blockchainu EBSI

Technólogia blockchain je vynikajúcou príležitosťou pre Európu a jej členské štáty na prehodnotenie svojich informačných systémov. Môže nám pomôcť zjednodušiť administratívne procesy, umožní nám dohliadnuť na dodržiavanie právnych predpisov či umožní občanom využívať cezhraničné elektronické služby iných štátov. Má potenciál zvýšiť dôveru občanov v efektívnosť a kompetentnosť štátnej správy. To všetko predstavuje európsky blockchain – EBSI.

EBSI alebo European Blockchain Services Infrastructure je distribuovaná sieť uzlov naprieč celou Európou, ktorá je založená na technológii blockchain, a predstavuje základný kameň množstva budúcich implementácii digitálnych služieb pre občanov Európskej Únie. Bližšie sme ju popísali v tomto blogu.

Rovnako, ako je toto príležitosťou pre členské štáty EU, tak je vynikajúcou príležitosťou aj pre našu krajinu, preto sme sa rozhodli spolu s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR chopiť sa tejto príležitosti a spustiť prvý EBSI uzol na Slovensku. Vďaka úspešnej spolupráci medzi štátom a verejnosťou sa už teraz stane Slovensko súčasťou budovania budúcej Európskej digitálnej infraštruktúry.

Doteraz boli zvolené štyri use casy – Notarizácia, Univerzitné diplomy, Európska autonómna identita a zdieľanie dôveryhodných údajov. Bližšie o use casoch v našom blogu. Pre každý use case sa zriadila pracovná skupina pod vedením jedného z členských štátov.

Pre Slovensko to znamená taktiež príležitosť pre domáce firmy a inštitúcie zapojiť sa s vlastnými konceptuálnymi návrhmi a prispieť tak k budovaniu spoločnej digitálnej Európskej infraštruktúry. Pre tento prípad Blockchain Slovakia zriaďuje helpdesk, ktorý budú môcť záujemcovia a firmy kontaktovať so svojimi otázkami či návrhmi pre vlastné projekty, s ktorými by chceli prispieť k budovaniu budúcej Euróspkej digitálnej infraštruktúry. O všetkom Vás budeme včas informovať na našich sociálnych sieťach.