Interview so zakladateľom Bitcoinmat.sk

Bitcoinmat.sk sa stal naším partnerom, čomu sa v našom občianskom združení veľmi tešíme a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vyspovedať zakladateľa firmy a CEO Jana Krajču o tom ako funguje biznis s bitcoin bankomatmi, a aké výzvy so sebou prináša.

Bitcoinmat.sk je najväčším prevádzkovateľom Bitcoin bankomatov na Slovensku. Okrem nášho trhu však prevádzkuje niekoľko bankomatov v Českej republike, Grécku a expanduje na nové trhy. V rámci Česko-Slovenska je BITCOINMAT prevádzkovateľom s najväčším počtom Bitcoin bankomatov.

Kryptomenová komunita sa môže tešiť na 10% zľavu pri nákupe Bitcoinu alebo iných kryptomien v sieti bankomatov Bitcoinmat.sk, ktoré sú dostupné na webe firmy. Pri nákupe stačí zadať kód:  BSK10

Ako si sa dostal ku kryptomenám po prvýkrát? A kedy si sa rozhodol, že začneš podnikať s Bitcoinovými bankomatmi?

O kryptomenách som sa dozvedel pri čítaní zahraničných článkov, vtedy nebol bitcoin ani ostatné meny u nás tak známe ako sú dnes. Zaregistroval som ich niekedy v roku 2013, následne 2015, až prišiel rok 2017 a povedal som si, že je čas začať sa s bitcoinom resp. kryptomenami zaoberať profesionálnejšie. Zaujímavé bolo, že vtedy sme na náš prvý automat čakali niekoľko mesiacov.

Náš začiatok nebol určite jeden z tých jednoduchších,  keďže sme štartovali v náročnom období, keď hodnota bitcoinu ku koncu roku 2017 vysoko vzrástla, taktiež aj záujem a transakčné poplatky, bola to naozaj výzva.

Aké sú najväčšie výzvy, ktoré tento biznis prináša?

Tak výziev je mnoho, v podstate každý deň prichádza nejaká nová výzva, ktorej musíme čeliť, avšak musím povedať, že nás to zároveň posúva stále vpred. Samozrejme najväčším problémom boli a sú banky, keďže nie je právny nárok mať / viesť bankový účet pre právnickú osobu a banka môže kedykoľvek vypovedať účet alebo vám ho jednoducho neotvoria. Túto záležitosť sme sa pokúšali riešiť aj s národnou bankou, resp. inovačným hubom či ministerstvom financií, no napriek ich snahe pomôcť, nie je na národnej úrovni doposiaľ spôsob ako získať nárok na vedenie účtu u bánk.

Si spokojný so súčasnou legislatívnou úpravou bitcoin bankomatov či kryptomien ako takých? Čo by si zmenil?

Aktuálne nastáva legislatívna zmena na Slovensku, ktorú v podstate kvitujeme, no určite by bolo fajn ak by povinnosti priniesli zároveň aj určitý osoh v podobe väčších práv voči bankám, inštitúciám či štátnym orgánom.

Ako si spokojný s adopciou kryptomien na Slovensku?

Popravde, podľa môjho názoru ešte veľmi málo ľudí pozná bitcoin resp. kryptomeny ako také, my sa snažíme ľudí zároveň i vzdelávať, taktiež  pravidelne každým rokom organizujeme konferenciu www.BBBB.sk, kde sa snažíme ľudí vzdelávať a priniesť im nové a užitočné informácie. Zároveň u nás pracujeme na množstve noviniek pre našich zákazníkov, ktoré veľmi oceňujú pri obchodovaní s nami.

Ktoré kryptomeny sa dajú kúpiť vo Vašich bankomatoch? Aké ďalšie kryptomeny plánujete zaviesť?

Máme najväčšiu ponuku kryptomien v ČR a SR v našom portóliu, aby sme zákazníkom priniesli širokú možnosť výberu. Aktuálne sú to bitcoin, litecoin, ethereum, bitcoin cash, ripple, dash, dai. Plánujeme aj ďalšie kryptomeny a stablecoiny do budúcnosti.

Aké sú poplatky vo Vašich bankomatoch?

V našich bitcoinmatoch nájdete konečný kurz za ktorý vašu kryptomenu nakupujete alebo predávate, je to akoby ste kupovali českú korunu, s tým, že ak ste našim VIP zákazníkom, prípadne realizujete väčší obchod dokážeme vám dať výhodnejší kurz aj o niekoľko desiatok eur. V každom prípade účtujeme pri každej transakcii fixný poplatok za prevod z našej peňaženky do peňaženky zákazníka, preto je výhodnejšie realizovať väčší nákup aspoň ako 100 eur, poplatok je v každom prípade závislý od bitcoinovej siete.

Vnímaš zvyšujúci sa dopyt po kryptomenách s tým ako rastie ich cena v tomto roku?

Určite áno a sme radi, že rastie záujem o bitcoin ako aj ostatné kryptomeny a pevne verím, že tento záujem sa v budúcnosti ešte znásobí.

Myslíš si, že súčasné vysoké poplatky na Bitcoine či Ethereu odrádzajú ľudí od nákupu kryptomien?

Áno, niekedy ľudia nerozumejú prečo platiť fixný poplatok za prevod, alebo komu sa platí, no keď si predstavíš je to ako keď posielaš platbu do zahraničia v inej mene, tiež platíš určitý poplatok a niekedy aj rádovo niekoľko percent. Čo však vítame my je, neobmedzená možnosť zaslať prostriedky komukoľvek a kdekoľvek na svete, keďže náš obchod je medzinárodný.

V súčasnosti plánujete ako firma expanziu aj na nové trhy – ktoré?

V súčasnosti sa snažíme neustále napredovať, pridávať nové služby a tiež riešime expanziu na iné trhy, určite sú pre nás zaujímavé trhy v celej strednej Európe a taktiež je našou výzvou stať sa jednotkou v Európe. Naše akvizície pravidelne zverejňujeme.

Plánujete aj iné služby ako je prevádzka bankomatov?

Aktuálne na nich úpenlivo pracujeme, služby ako sú Darčekové Poukazy, Bitkasa, Bitcoinmat Delivery a množstvo iných vynikajúcich služieb avšak zákazníci môžu už dnes využiť okamžitý nákup platobnou kartou alebo klasickým prevodom z účtu na účet.

Čo považuješ za vašu najväčšiu konkurenčnú výhodu?

Som hrdý na náš tím, aj vďaka nim dokážeme poskytnúť nepretržitú podporu 7 dní v týždni – ráno, poobede aj večer, čo naši zákazníci veľmi oceňujú. Našim poslaním nie je len prioritne uskutočniť transakciu ale tiež sa snažíme ľudí aj naučiť prípadne im poradiť a v neposlednom rade je to prístup našej podpory a komunikácia v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku. Máme férové podmienky. Dovolím si povedať, že máme niekedy aj najvýhodnejšie kurzy spomedzi podobných poskytovateľov, takže nám na našom zákazníkovi veľmi záleží. Občas sa stáva, že nám volajú aj z miest, kde náš Bitcoinmat umiestnený nemáme, no ani konkurenčného zákazníka neodmietneme :).

Myslíš si, že tento rok uvidíme Bitcoin prelomiť svoje ATH (all-time-high)?

Tak určite by sme boli radi, určite by stúpol aj záujem o kryptomeny, no nanešťastie nedokážem odhadnúť či k tomu môže prísť tento rok, viď situácia z marca tohto roku, keď bitcoin zaznamenal veľký prepad a k dnešnému dňu zároveň aj veľký nárast, v každom prípade sa budem tešiť čo nám predvedie :).