NEM Dev Workshop v Bratislave: ako sa naučiť programovať na NEM Blockchain za 4 hodiny

Vďaka memorandu o spolupráci medzi NEM Europe a Blockchain Slovakia sa NEM technológia dostáva do povedomia slovenskej blockchain komunity.

NEM zaujal slovenských programátorov hlavne kvôli jednoduchosti vývoja a vstavaným funkciám. To viedlo k prvému NEM workshopu pre developerov v Bratislave. Odohral sa 12. decembra v Progressbare, inovatívnej platforme pre tých, ktorí sa zaujímajú o hacking, 3D tlač, programovanie, blockchain a iné oblasti.

Na workshope sa zúčastnil špeciálny hosť István Deák, NEM Europe Solutions Architect z Viedne a celým workshopom Vás sprevádzal Matúš Rajský, NEM projekt koordinátor pre Blockchain Slovakia. 

Ako rýchlo sa dá naučiť programovať na blockchaine? Pod vedením Istvána Deáka dokázal tím 7 programátorov používať pokročilé funkcie NEM Catapult blockchainu za 4 hodiny!

Ako vyzerá rýchlokurz programovania na NEM v praxi

V prvom rade musíme zodpovedať otázku, prečo vlastne chceme používať blockchain. V úvode István prezentoval prípadovú štúdiu, v ktorej môže blockchain zlepšiť transparentnosť a minimalizovať neférové praktiky pri predaji lístkov na koncert.

Neférová praktika pri predaji lístkov môže byť skalpovanie: situácia, keď väčšinu lístkov na koncert kúpia fiktívne osoby použitím botov. Potom sa tieto lístky objavia na druhotnom trhu za násobne vyššie ceny.

Ako môže NEM zabrániť skalpovaniu? Použitím decentralizovaných swapov. Proces je celkom jednoduchý:

  1. Vytvoríme Namespace a Mosaic, teda token, ktorý reprezentuje lístok na koncert.
  2. Nastavíme pravidlá, ktoré umožnia druhotný predaj lístkov iba za určitých podmienok, napríklad iba v prípade, že cena lístka nepresiahne určitú hodnotu
  3. Off-chain kontrakt potvrdí iba požiadavky, ktoré spĺňajú dané pravidlá.

Počas štvor-hodinového tréningu sa programátori naučili:

  • Nastaviť prostredie a pripojiť sa na NEM Catapult server
  • Vytvoriť si vlastný účet a vlastný token, resp. krypto-aktívum
  • Posielať tento token medzi ostatnými účastníkmi
  • Vytvoriť on-chain pull transakciu. V našom prípade predajca ponúkal svoje krypto aktívum, za ktoré žiadal platbu v XEM. Kupujúci dostal notifikáciu o tejto ponuke. Ak ju schválil, obe transakcie – poslanie tokenu a prijatie platby nastali naraz. Takýto typ transakcie sa nazýva “atomic swap”.

 

Samozrejme, každý správny workshop potrebuje skvelé občerstvenie na doplnenie energie a diskusiu o možnostiach využitia blockchain technológie, takže ani tento workshop sa nezaobišiel bez pizze 🙂

 

Bola táto udalosť úspešná? Skutky hovoria za všetko. Jeden z účastníkov, Matej Šima už stihol vydať prvú časť zo série blogov o tom, ako “katapultovať” blockchain projekt na NEM použitím ReasonML.

https://medium.com/@matej.sima/reasonml-and-nem-blockchain-crashcourse-8c8b540ed522

Nezabudnite mu zatlieskať!

 

Ak vás zaujímajú podobné udalosti, sledujte NEM a BlockchainSlovakia twitter:

https://twitter.com/BlockchainSK

https://twitter.com/NEMofficial

1/Pull transakcia, keď je použitý špeciálny typ transakcie, nazývaný aggregated bonded transaction. NEM blockchain protokol spravuje transakcie, ktoré sú podpísané iba jednou stranou a čakajú na podpis druhej alebo viacerých strán.

https://nemtech.github.io/concepts/aggregate-transaction.html#aggregate-bonded